Inmiddels is het alweer bijna een jaar geleden dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht werd. In de maanden die eraan vooraf gingen was heel het Nederlandse bedrijfsleven in rep en roer, want de AVG was binnen de eigen organisatie uiteraard nog niet geïmplementeerd. Adviesclubjes schoten als paddestoelen uit de grond en lezingen werden veelvuldig georganiseerd. Is jouw organisatie inmiddels al AVG Proof? Ons is het in ieder geval opgevallen dat veel organisaties de AVG nog niet volledig naleven en wij zien dit als een gemiste kans!

Naast het feit dat elke organisatie wettelijk verplicht is om de AVG na te leven zien wij ook voordelen in het naleven ervan. Het oude Nederlandse gezegde: “opgeruimd staat netjes” is namelijk eenvoudig toe te passen op bedrijfsdata. Denk dan bijvoorbeeld aan oude gegevens van sollicitanten, medewerkers of potentiële klanten. Het is niet alleen zo dat het zomaar bewaren van alle data volgens de AVG niet mag, ook zorgt het enkel bewaren van belangrijke en nuttige gegevens voor meer focus onder de medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers binnen de acquisitie die de tijd veel productiever kunnen besteden. Iedereen kent namelijk de lijstjes met potentiële klanten om te benaderen, maar hoe actueel zijn die lijstjes?

“Opgeruimd staat netjes”

Mensen hebben de neiging om alles te bewaren en dat zie je terug in het bedrijfsleven. De status quo is namelijk om alle data te in het archief te houden omdat dit misschien ooit nog wel eens van pas komt. Maar is dit ook zo? Zou het ook data kunnen zijn die meerdere keren onder de ogen van collega’s komt, steeds weer opnieuw beoordeeld wordt en er uiteindelijk niets meer mee gebeurd? Uiteraard wil je niet zonder er goed over nagedacht te hebben zomaar data opschonen, anonimiseren of verwijderen. Echter kan een goed uitgedacht proces een gedragsverandering teweeg brengen en daarmee een positieve organisatorische impact hebben.

Wil je meer weten over hoe LIFT jouw organisatie AVG-proof kan maken?

Neem dan contact met ons op