Benader je elke dag meerdere mensen op LinkedIN?

Gaat er bij jou de ene na de andere INmail uit?

Of ben je op zoek naar de juiste contactpersoon bij een potentiële klant?

Als bron voor nieuwe werknemers kun je al een hele tijd niet meer om LinkedIN heen. Wereldwijd heeft het rond de 600 miljoen leden en in Nederland gebruikt 75% van de beroepsbevolking LinkedIN. Als goede recruiter kun je op basis van een profiel al snel inschatten of iemand interessant is voor een vacature.

Even een gedachte-experiment. Je bent al een jaar of 3 werkzaam bij een goedlopend bedrijf. Leuke collega’s, prima salaris en een gezellige vrijdagmiddagborrel. Je wilt best blijven maar je houdt tegelijkertijd je ogen open. Zal je LinkedIN profiel dan uitgebreid ingevuld zijn of juist veel informatie missen?

Juist, dat was een inkoppertje. De vuistregel is hoe uitgebreider het profiel hoe groter de kans dat die persoon open staat voor een overstap. De informatie die in een profiel staat is voor jou als recruiter erg interessant. Als je veel potentiële sollicitanten spreekt wil je ze dan ook niet handmatig in je systeem zetten. Een koppeling met LinkedIN maakt het mogelijk om (potentiële) sollicitanten direct in je database te zetten. Dit scheelt je per persoon toch snel een paar minuten gegevens invullen. Bovendien neem je dan gelijk alle relevante informatie mee.

Het koppelen met LinkedIN heeft nog meer voordelen. Als je goed contact hebt met een klant dan wil je ook de contactpersoon in je database hebben staan. Dit kan je handmatig invoeren maar met een druk op de knop aan je (potentiële) klant koppelen is toch wat makkelijker.

Ben je geïnteresseerd hoe onze LinkedIN koppeling eruitziet?