Wij leven in een krappe arbeidsmarkt waar vooral de vakman en de hoogopgeleide millenial moeilijk voor langere tijd aan je organisatie te binden is. Men is sneller geneigd te jobhoppen en zoekt een bepaalde mate van waardering voor hun werk die niet altijd gegeven wordt. Uit het onderzoek HR-Trends 2018-2019 van adviesbureau Berenschot blijkt dan ook dat er binnen veel sectoren een sterk dalende trend is in het vast kunnen houden van bestaand personeel. De betrokkenheid van de medewerker binnen jouw organisatie blijkt van groot belang.

Adviesbureau Berenschot heeft in het onderzoek HR-Trends 2019-2020 gevonden dat de prioriteit van het werven van nieuw personeel verschuift naar het behouden van het bestaande personeel. Ondanks het verschuiven van deze prioriteit geeft toch ongeveer een kwart van de respondenten aan hier nog geen extra initiatieven voor in werking gesteld te hebben. Dit is toch eigenlijk heel vreemd. Als het vinden van nieuw personeel zo lastig is, waarom focust men zich dan niet extra op het bestaande personeel?

Hoe creëer je binding met je medewerkers in een markt waar
een schreeuwend tekort is aan goed personeel?

Uit het onderzoek HR-Trends 2019-2020 kwam naar voren dat een organisatie meer tijd zou moeten stoppen in de “Employee experience”. Dit zou je kunnen interpreteren als de inspanning die je als organisatie verricht om de werkervaring voor de medewerker zo optimaal mogelijk te maken. Kortom, hoe zorg je dat de medewerker happy blijft?

Het salaris is niet de belangrijkste factor in het behouden van je personeel. Zeker in de krappe arbeidsmarkt waar wij ons in begeven, gecombineerd met het veranderende arbeidsethos van de hoogopgeleide millenial, zal je als bedrijf toch echt een stapje meer moeten zetten dan een “aantrekkelijk en marktconform salaris”. De werknemers hechten namelijk meer waarde aan een duidelijke doorgroeimogelijkheid, een bepaalde mate van zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, betrokkenheid en misschien wel het belangrijkste, waardering.

Door de ambities, kennisgebieden en vaardigheden van de individuele medewerker goed in kaart te brengen kan je eenvoudig gezamenlijk de doorgroeimogelijkheden bepalen. Je personeel inzicht geven in deze informatie en ontwikkelingen kan betrokkenheid creëren en door een open en periodiek functioneringsgesprek in te plannen creëer je zelfstandigheid en waardering. Daarbij is het matchen van de juiste persoon bij de juiste klus van groot belang. Zorg dat je de medewerker blijft uitdagen in zijn of haar functie.   

Ben je klaar als je de medewerker vertrouwen biedt en van uitdagend werk voorziet? Bijna. Het sociale aspect is namelijk ook een belangrijke factor in het werkplezier. Simpele zaken als een handgeschreven kaartje tijdens een verjaardag laat je medewerkers zien dat je ze waardeert.

Benieuwd geworden hoe jij LIFT kunt gebruiken om binding te creëren met je medewerkers?

Vraag hier een demo aan!